Djupdykning i vårt andetag

16.04.2024

Under helgen assisterade jag en yogalärarutbildning om andning. Detta fantastiska fenomen som sker av sig själv i kroppen men som också kan styras, kontrolleras och manipuleras. Vi vet sedan länge att andetaget har direkt kontakt med både vårt sympatiska nervsystem (fight ore flight) och vårt parasympatiska nervsystem (rest and digest) och att andetaget förändras beroende på vart vi är i dessa två samt att vi kan påverka dem genom att påverka vårt andetag. Men först på senare år har det i västvärlden gått upp för forskare och utövare hur mycket vi faktiskt kan påverka i kroppen. Detta är ju såklart, och som det mesta, redan känt sedan länge inom yogan men genom att forskning har hunnit ikapp öppnar det nu upp för fler. Fantastiskt!

Visste du t.ex. att de flesta av oss överandas och därmed gör oss känsliga för den koldioxid vi producerar. Om vi istället andas mindre, djupare  och färre andetag kan vi minska koldioxidkänsligheten och på så sätt få bättre allmänhälsa, bättre kondition, lättare att somna, mindre astma problem, minska psykisk ohälsa som t.ex. ångest, minska hjärtproblem och förebygga fetma. 

Det bästa är att det inte ens är svårt att göra en förändring! Bara genom att gå över till att alltid andas med näsan kan du göra en otroligt stor förändring av alla delar ovan. 

Vill du veta mer och kanske testa andningsövningar så kommer jag köra en hel del pranayama (andning) på min nya klass De-stress lördag som sker en gång i månaden med start 4maj. Läs mer och boka HÄR